19. 12. 2014

Magické dalekohledy

Pár velkých astronomických kukadel a kombajnů už jsem na vlastní oči viděl, ale jeden z nich mě doslova učaroval, nebo spíš učarovaly. Jde o dvojici dalekohledů příznačně pojmenovaných MAGIC. Když se tento akronym rozkóduje, už sice tak "magicky" nepůsobí (Major Atmospheric Gamma-ray Imaging Cherenkov Telescopes), ale to, k čemu slouží, mi prostě magické připadá. Vysoko na ostrově La Palma, na hraně kaldery Taburiente, totiž tyto krásky pátrají po stopách těch nejgrandióznějších ohňostrojů ve Vesmíru. Srážky černých děr, výbuchy supernov, anihilace temné hmoty. To není sci-fi, to je prostě skutečnost.

A proč jsou vlastně tyto stříbrné krásky tak "sexy"? Nejspíš proto, že nejsou ukryty v žádné kopuli. Sedmnáctimetrové paraboly složené ze čtvercových zrcadel míří rovnou do Vesmíru. Přes den pak do krajiny, takže se v nich můžete snadno blejsknout, když postáváte někde poblíž. Ovšem člověk se do jejich blízkosti zvlášť v noci jen tak nedostane. Celý areál observatoře se totiž v noci proměňuje na přísně střeženou oblast, kde se dostanou jen ti, kteří mají speciální povolení. Ocelová vrata se zavřou, ostraha je ve střehu a kdo tu něčím zasvítí, je mu useknuta ruka nebo něco podobného.

Já měl to štěstí, že jsem se k "Madžikům" dostal přes noc hned dvakrát. Poprvé naprosto ohromený jejich obřími temnými siluetami, které se rýsovaly na pozadí Mléčné dráhy. Podruhé už s jasným plánem co a jak nafotit. Žádná fotka stejně nedokáže zprostředkovat ten pocit, kdy u takových "zázraků" stojíte v naprosté tmě a vnímáte tiché kyberpředení techniky, která zrovna naslouchá vesmírným ohňostrojům. 


A Kind Of Magic / Druh magie
Canon EOS 5D Mark III, Canon 14 mm, f2.8, ISO 4000, 20 sec
© Pavel Gabzdyl



A Saucerful Of Secrets / Talíř plný tajemství
Canon EOS 60D, Sigma 24–105 mm (33 mm), f2.8, ISO 2500, 21 x 13 sec
© Pavel Gabzdyl


Two In One / Dva v jednom
Canon EOS 5D Mark III, Sigma 24–105 mm (74 mm),
f4, ISO 250, 1/2500 sec
© Pavel Gabzdyl