23. 4. 2016

Odvrácená strana Měsíce

Je to snad nejproslulejší umělecký počin inspirovaným Měsícem od dob čínského básníka Li-po. Jasně. Mám na mysli album britské skupiny Pink Floyd: The Dark Side of the Moon

Paradoxní je, že i když Dark Side představuje „nejkosmičtější" název alba v celé historii skupiny, přesto se právě tímto albem Floydi definitivně přikovali k zemi a k pozemským problémům. Dokonce ani v takových skladbách, jakými jsou Eclipse nebo The Great Gig in the Sky, nejde o „kosmická" témata. Zatímco v prvních albech skupiny se to vesmírnými motivy jen hemžilo (třeba Astronomy Domine nebo Set the Controls for the Heart of the Sun), na Dark Side jsou ústředními tématy šílenství, peníze, pomíjivost života nebo chamtivost.

Pro název alba se Roger Waters nechal inspirovat temnou stranou Měsíce, která v tomto případě evokuje temnou stránku lidské osobnosti. Tady musím podotknout, že název alba se vlastně v Česku už od své premiéry překládá nesprávně. The Dark Side of the Moon totiž neznamená odvrácenou stranu Měsíce, ale temnou, neosvětlenou stranu našeho kosmického souputníka. O nesprávně vžitém českém překladu svědčí i překlady názvu alba v jiných jazycích. 

Pojem Dark Side of the Moon se i v anglosaských zemích občas chybně používá pro označení odvrácené strany, ale nemyslím si, že tohoto omylu se dopustil i Roger Waters. Svědčí o tom i mluvená poznámka v samém závěru alba: 

„There is no dark side of the moon really. Matter of fact it’s all dark.“

Takže The Dark Side of The Moon vlastně nemá s Měsícem téměř nic společného.