13. 12. 2014

Plejády

Plejády jsou tou malou skupinkou hvězd, kterou si lidé často pletou s Malým vozem. Mimochodem, Malý vůz není souhvězdí, ale asterismus. To jen tak pro pořádek. Plejády, kterým se také říká Kuřátka, se nacházejí v souhvězdí Býka a jsou skutečně parádní otevřenou hvězdokupou. Ostrozrací pozorovatelé prý dokážou v Plejádách rozeznat za vynikajících podmínek bez dalekohledu až 18 hvězd. Neuvěřitelné! Schválně si někdy zkuste, kolik jich uvidíte vy.

Jedno z mých prvních "pozorování" Plejád se odehrálo někdy v karbonu na trávě před panelákem v Havířově. A netrvalo dlouho. Lehl jsem si totiž rovnou do psího lejna, takže jsem se už po pár minutách odplazil s označkovanou teplákovkou a s ostudou domů.

Dnes už triedr do ruky tak často neberu, do trávy si bez předchozího ohledání místa nelehám a na hvězdy dalekohledem nekoukám. Stačí pořídit jednu půlminutovou expozici a na jednom "políčku" se kromě Kuřátek vylíhnou i objekty, o kterých se dříve mluvilo jen v tajných anarchistických kroužcích.
Právě takový snímek jsem pořídil na ostrově La Palma. Před hvězdným pozadím se na něm rýsuje silueta teleskopu M.A.G.I.C. a kromě Plejád, souhvězdí Persea se na něm ukazuje i Galaxie v Andromedě. Slabá zář poblíž obzoru je zelené airglow.


Is There anybody out there? / Je tam někdo?
29. 9. 2013, 23:20 UT
Canon 5D Mark III, Canon 14 mm, f2.8, ISO 5000, 30 s
© Pavel Gabzdyl